Полша и Финландия искат промени в миграционната политика на ЕС

ЕС
17:05 - 16 Февруари 2024
2193
Полша и Финландия искат промени в миграционната политика на ЕС

Полша ще модернизира стената на границата си с Беларус, за да изолира по-добре границата срещу неразрешена миграция. Това заяви премиерът на страната, цитиран от Асошиейтед прес.

Доналд Туск посочи, че и Полша, и Финландия виждат необходимостта от промени в законодателството на Европейския съюз в областта на търсенето на убежище. По думите му сегашната миграционна политика на ЕС е неадекватна.

Туск проведе работна среща с финландския премиер Петери Орпо. Финландия и Полша са готови да си сътрудничат за твърда паневропейска политика спрямо нелегалната миграция. Ние също се интересуваме от реформа на закона за убежището, тъй като правната среда днес в Европейския съюз е неадекватна на заплахите, породени от политиката на Русия и Беларус, допълни полският министър-председател.

По думите му както Полша, така и Финландия искат да си сътрудничат с други нации в региона за укрепване на техните граници и отбрана, а също и гражданска отбрана в отговор на агресивната политика на Русия.

Орпо нарече настоящата ситуация със сигурността "критична" и подчерта, че двете страни ще продължат да подкрепят Украйна и ще развиват собственото си сътрудничество в сектора на отбраната и въоръженията.