Полша иска да произвежда повече 155 мм снаряди

ЕС
15:56 - 04 Септември 2024
553
Полша иска да произвежда повече 155 мм снаряди

Полша иска да увеличи производството си на 155 мм артилерийски снаряди с надеждата да осигури достатъчно доставки, ако Русия реши да нападне НАТО, каза високопоставен служител, цитиран от "Ройтерс".

Някои представители на НАТО казват, че Кремъл може да е готов да атакува военно страни от НАТО след пет до осем години, след като възстанови силите си след войната в Украйна. 

"Нашата амбиция... е да имаме способността да запълваме полските складове успоредно с постигането на пълен, независим капацитет за производство на боеприпаси в Полша в рамките на пет до осем години", каза пред "Ройтерс" Мачей Иджик, член на борда на държавната компания Polish Armaments Group (PGZ).

Търсенето на 155-милиметрови артилерийски снаряди се засили след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Запасите на съюзниците за собствената им отбрана се изчерпаха, тъй като те изпратиха много снаряди към Украйна.

Подобно на много от своите съюзници, Полша изпрати част от собствените си запаси от такива снаряди в Украйна. Страната не разполага с капацитет да произвежда снарядите от нулата и вместо това ги сглобява от закупени компоненти.

Иджик каза, че PGZ все още се нуждае от 24 месеца, за да стартира производството на всички необходими части, и се стреми да може да произвежда около 100 000 годишно.

Един от елементите, които липсват в способността на Полша, е средствата за производство на многобазово гориво, като Полша обмисля или закупуване на технологията, необходима за производство, или създаване на съвместно предприятие с вече установен производител.

Въпреки че Иджик каза, че "би предпочел ние да сме директен собственик", едно съвместно предприятие ще даде на Полша права да продава произведените от нея корпуси в чужбина.

Европейският съюз се стреми да разшири производствения капацитет на блока за боеприпаси до 2 милиона снаряда годишно до края на 2025 г., като отпусне 500 милиона евро (552 милиона долара) финансиране за увеличаване на доставките на снаряди за Украйна и попълване на запасите в ЕС.

"Амбицията на Полша, но също и на PGZ в този контекст, е складовете да бъдат пълни и да има достатъчно боеприпаси за отблъскване на врага", каза Иджик, посочвайки Русия и нейните съюзници.

Бюджетът на Полша за 2025 г. предвижда рекордни разходи за отбрана от 186,6 милиарда злоти (48,19 милиарда долара), 4,7% от БВП.