Полша иска повече американски войски в Европа

В момента в републиката са разположени около 5 хиляди войници на САЩ

Свят
12:47 - 17 Юни 2020
1103
Полша иска повече американски войски в Европа

Полските власти се придържат към позицията, че колкото повече американски войници има в Европа, толкова по-добре, коментира Михал Дворчик, началник на кабинета на премиера, цитиран от ТАСС.

"Полското правителство и президентът се придържат към позицията, колкото повече войници в Европа, толкова по-добре. Ние, разбира се, полагаме усилия да гарантираме, че американското военно присъствие в Полша е възможно най-широко", обясни той, припомняйки, че в момента в републиката са разположени около 5 хиляди американски войници. 

В отговор на въпрос за плановете на САЩ да изтеглят част от войските си от Германия и евентуалното им прехвърляне в Полша, Дворчик заяви, че решенията на САЩ относно евентуално намаляване на американския контингент в Германия не са свързани с присъствието им в Полша.

"Ние сме заинтересовани да направим това присъствие още по-силно. В същото време то няма връзка с броя на американските бази и контингенти в други страни".

Коментирайки информацията за прехвърлянето на американско ядрено оръжие от Германия в Полша, Дворчик заяви, че "няма информация за подобни преговори".

"Интересуваме се американските войски, разположени в Полша, да бъдат оборудвани възможно най-добре", заключи той.