Тръмп: Изтеглям 27 000 военни от Германия

Актуални новини
16:06 - 16 Юни 2020
1409
Тръмп: Изтеглям 27 000 военни от Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че планира да изтегли повече от половината от състава на американския контингент, разположен в Германия, въпреки притесненията, че подобен ход ще отслаби позициите на Вашингтон в региона, пише вестник USA Today.

С твърдението, че Германия не допринася достатъчно за общата отбрана на НАТО, Тръмп заяви, че общият брой на американските военнослужещи в Германия ще бъде намален до 25 хил. души. Президентът изчисли, че около 52 хил. военнослужещи са разположени в момента в Германия, но този брой вероятно включва и цивилни служители на Министерството на отбраната.

"Германия не плаща достатъчно, те са длъжници от години", каза Тръмп по време на изявление в Белия дом. "Те дължат на НАТО милиарди долари и ще трябва да ги изплатят", добави той. 

Съгласно правилата на НАТО, страните трябва да посветят поне 2% от своя годишен бюджет за отбрана. Германия все още не е достигнала тази цел и е заделила 1,36% от своя бюджет за 2019 г. за отбраната си. Въпреки това, заради голямата си икономика, Берлин плаща повече за отбрана от своите съседи в Европа.

На практика Тръмп потвърди плана за изтеглянето на част от контингента, за който информираха от Wall Street Journal още миналата седмица. Засега обаче няма подписана заповед за това.