Полша купува американски радарни системи

ЕС
17:32 - 22 Май 2024
2077
Полша купува американски радарни системи

Полша подписа споразумение със САЩ за доставката на система за разузнаване на въздушното пространство на стойност 960 млн. долара, за да наблюдава североизточната си граница, каза министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш, цитиран от БТА.

„Полша ще стане втората държава в света, която използва такава система“, каза той. „Споразумението определя нашата сигурност, то е друг акт на сътрудничество между Полша и САЩ“, добави Кошиняк-Камиш.

Варшава тази година повиши разходите си за отбрана до 4% от БВП  като част от усилията да укрепи въоръжените си сили след нахлуването на Русия в съседна Украйна. Целта на полското правителство е да инвестира 10 милиарда злоти (2,6 млн. долара) за опазване на източната полска граница.  

Съгласно споразумението, Полша ще получи четири аеростата, вид закотвени към земята балони, които ще бъдат позиционирани по източната и североизточната граница на Полша и ще подпомагат полската въздушна отбранителна система и крайбрежната наблюдателна система.

Договорът между Варшава и Вашингтон предвижда още осигуряване на свързаната с него логистична и програмна подкрепа. Системата ще бъде напълно доставена и въведена в експлоатация до 2027 г., каза Кошиняк-Камиш.

Според ръководителя на Полската агенция за въоръжение, ген. Артур Куптел, който описа системата пред полските медии по-рано този месец, радарите, окачени на неподвижните балони, ще осигуряват небето над Полша до Украйна, Беларус и руския ексклав Калининград. Те имат способността да засичат голям брой обекти, като ракети, самолети, дронове и плавателни съдове в радиус над 300 км.

През февруари Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на аеростатни системи за радиолокационно разузнаване на въздушното пространство и на земята, и свързаните с тях елементи на логистиката и програмната поддръжка.