Полша обвини 16 чужденци в шпионаж за Русия

ЕС
15:35 - 22 Ноември 2023
2540
Полша обвини 16 чужденци в шпионаж за Русия

Полша повдигна обвинения спрямо 16 чуждестранни лица в шпионаж в полза на Русия, съобщава "Франс прес".

Те са подсъдими за предполагаемо подготвяне на саботаж и събиране на информация за доставки на военно оборудване за Украйна.

Обвиненията срещу шпионската мрежа, разбита през март, бяха обявени от офиса на координатора на разузнавателните служби Мариуш Камински.

"Повдигнати са обвинения срещу 16 чужденци, обвинени в извършване на шпионска дейност от името на руските разузнавателни служби на полска територия и в участие в организирана престъпна група", се посочва в изявление.

"Възложените им задачи включват идентифициране на военни съоръжения и критична инфраструктура, наблюдение и отчитане на влакове, транспортиращи военна и хуманитарна помощ за Украйна и подготовка за причиняване на дерайлиране на влакови композиции", се допълва в съобщението.

Отбелязва се, че всички обвиняеми са признали, че са извършили подсъдните действия, които включват и участие в пропаганда с цел да обърнат обществените настроения в Полша срещу съседна Украйна.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро съобщи в социалната мрежа "Екс", че всеки от обвиняемите може да бъде осъден на до 10 години затвор.

Полша е един от основните доставчици на военно оборудване на Украйна и служи като транспортен център за оръжия, изпратени от нейните западни съюзници.