Полша поема председателството на ОССЕ

Източна Украйна ще е тема №1 за страната по време на мандата

Новини
08:10 - 13 Януари 2022
1600
Полша поема председателството на ОССЕ

Ситуацията в Източна Украйна и социалните последици от пандемията ще бъдат основните теми, върху които Полша ще акцентира по време на своето председателство на ОССЕ - това съобщи говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина пред Полското радио.

Официалната инагурация на полското председателство ще се състои днес, 13 януари, във Виена. В нея ще участва министърът на външните работи Збигнев Рау.

"Поемаме председателството на ОССЕ пред лицето на сериозни предизвикателства пред света и сигурността в региона", посочи Ясина на по време на пресконференция.

По данни на външното министерство на Полша, министър Збигнев Рау може да посети Донбас по време на полското председателство на ОССЕ.

"Сега имаме много проблеми - от военната агресия до затворниците на съвестта, каквито има в много страни. Можем да водим преговори от името на организацията, можем също да наблюдаваме специалните представители на председателя на ОБСЕ. Към момента ОССЕ има извънредно големи мисии, действащи в Донбас, Кавказ и в Приднестровието." - подчерта Лукаш Ясина.

Той очерта и другите приоритети на полското председателство:

"Подкрепата за хората, пострадали заради пандемията, конфликтите и различни ограничения, предизвикани от несвобода, ще бъде идна от най-важните цели на Полша през този период."