Полша получи първите HIMARS от САЩ

ЕС
17:55 - 15 Май 2023
1353
Полша получи първите HIMARS от САЩ

Полша получи първата партида ракетни установки HIMARS от Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че страната му планира да ги разположи по границата с Русия.

"Това оръжие ще бъде разположено в североизточната част на нашата страна, неговата задача ще е да възпира агресора", посочи той.

През март полското военно министерство съобщи, че прецизните ракетни системи с голям обсег ще бъдат разположени във военното поделение в град Олщин, на около 80 километра от границата с руския анклав Калининград.

Блашчак заяви, че ракетните установки HIMARS ще "укрепят полската армия на източния фланг на Полша и този на НАТО".

Полша, която граничи с Украйна и твърдо я подкрепя, закупи 20 системи HIMARS от САЩ през 2019 г. и сега получи първата доставка от тях.

Варшава обаче съобщи, че е провела преговори с Вашингтон за придобиване на още установки от този тип.

Блашчак отбеляза, че Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на почти 500 ракетни установки на Полша, които ще бъдат доставени възможно най-скоро.

"Искаме да гарантираме, че съгласно този нов постигнат договор съвместното производство на HIMARS, както на установки, така и на ракети, се извършва в Полша. Това е целта, която си поставихме", поясни той.

В края на януари Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана до 4% от БВП, а премиерът ѝ подчерта, че страната трябва да се въоръжи "по-бързо" на фона на войната на Русия в Украйна.