Полша предупреждава, че може да напусне ЕС

Страната се присъедини към ЕС през 2004 г. и обществената подкрепа за членство остава силна

Свят
14:12 - 18 Декември 2019
1817
Полша предупреждава, че може да напусне ЕС

Полша може в крайна сметка да напусне Европейския съюз поради планове на управляващите националисти, които биха позволили на съдиите да бъдат уволнени, ако поставят под въпрос легитимността на съдебните реформи на правителството, заяви Върховният съд, съобщава Euractiv.

Съдът обяснява, че плановете могат да противоречат на европейското законодателство и да изострят съществуващото напрежение между управляващата от Брюксел и Полша.

"Противоречията между полското законодателство и правото на ЕС... по всяка вероятност ще доведат до намеса на институциите на ЕС относно нарушаване на договорите на ЕС и в по-дълга перспектива (ще доведе до) необходимостта от напускане на Европейския съюз", коментира Върховният съд на Полша.

ЕС обвиня в политизиране на съдебната система от момента, когато партията поема властта през 2015 г. ПиС обяснява, че техните реформи са необходими, за да се направи съдебната система по-ефективна.

"Комисията има много ясна позиция относно защитата на съдебната система от политическа намеса", заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд пред "Ройтерс" в отговор на изявлението на Върховния съд на Полша.

"Комисията продължава да следи внимателно ситуацията. Ние оставаме готови и на разположение да обсъдим с полските власти начините за разрешаване на съществуващите проблеми. "

ЕС заяви в понеделник, че ще проучи дали проектозаконът подкопава съдебната независимост.

В изявлението на Върховния съд се казва също, че предложеният законопроект е "очевидно" предназначен да позволи на президента Анджей Дуда, съюзник на ПиС, да избере нов ръководител на съда преди президентските избори през май.

Настоящият ръководител на Върховния съд Малгорзата Герсдорф трябва да се оттегли през април. Тя е назначена преди идването на ПиС на власт и открито критикува реформите на партията.

Герсдорф свика среща на всички съдии за 17 март, за да могат те да участват в процеса на избор на следващия ръководител на Върховния съд, заяви говорителят на съда Михал Ласковски на пресконференция.

Намеренията на Унгария и Полша да поставят своите съдилища и медии под по-строг държавен контрол, накараха Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, да започне разследвания за правова държава, които на теория биха могли да доведат до спиране на техните права на глас в ЕС.

Брюксел обмисля обвързването на спазването на принципите на правовата държава и демократичните стандарти с достъп до бюджетни средства на ЕС.

Полша се присъедини към ЕС през 2004 г. и обществената подкрепа за членство остава силна, въпреки проблемите между Брюксел и ПиС. Полша е основен бенефициент на средства от ЕС за своите земеделски производители и инфраструктурни проекти.

Няма механизъм, с който ЕС да експулсира държава-членка. Засега само Великобритания е избрала да напусне блока след референдум през 2016 г. Очаква се да напусне ЕС следващия месец.