Полша се подготвя за 1 милион бежанци от Украйна

Русия
11:18 - 14 Февруари 2022
3128
Полша се подготвя за 1 милион бежанци от Украйна

Полша се готви за масов приток на украински бежанци заради възможното „нахлуване“ на Русия в Украйна. Това съобщава полското издание Оnet Warszawa. Според сайта страната се подготвя да посрещне "дори милион души", бягащи от войната.

Правителството на Полша е мобилизирало местните власти да изготвят списъци с възможни съоръжения за създаване на центрове за настаняване на бежанци. Предлага се да се обърне специално внимание на пансиони, центрове за отдих и обучение, хостели, хотели и дори развлекателни, изложбени и спортни зали. Определящи за избора на местата ще бъдат: възможността за настаняване, достъпът до санитарни помещения и възможността за организиране на хранене. 

„Приоритетът е да се посочат местата, които могат да бъдат готови за приемане на бежанци за по-малко от 48 часа“, каза областният управител на Мазовецкото войводство Константин Радзивил. „Моля, разглеждайте въпроса като спешен“, добави той и подчерта, че се търси и контакт с предприемачи, които се занимават с превоз на хора.

Причината е нарастването на напрежението между Русия и Украйна през последните дни и засилената активност на руските войски, което може да доведе до конфликт на границата.

На 8 февруари и френският вътрешен министър Дарманин заяви, че в случай на украинско-руски конфликт вълна от "десетки или дори стотици хиляди украински бежанци" ще нахлуе в Европа.