Полша ще похарчи 4% от БВП за отбрана през 2024

ЕС
16:34 - 24 Август 2023
2212
Полша ще похарчи 4% от БВП за отбрана през 2024

Полша планира да увеличи разходите за отбрана, здравеопазване, социални помощи и заплати в публичния сектор през 2024 г., каза премиерът Матеуш Моравецки в четвъртък, след като правителството одобри бюджета за следващата година с поглед към изборите, насрочени за 15 октомври, предава "Ройтерс".

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПИС), която вече спечели два избора отчасти благодарение на щедри социални програми, постави сигурността в основата на кампанията си тази година на фона на опасенията от нарастваща нестабилност на източната граница на страната с Беларус.

Някои икономисти обаче предупреждават, че политиката на големи разходи, обявена преди изборите, може да попречи на борбата на страната срещу инфлацията, която беше 10,8% през юли, и да повиши дефицита до опасни нива.

"При нашето правителство бюджетните приходи са се увеличили повече от два пъти", каза Матеуш Моравецки на пресконференция. "Това не би било възможно без програми за облекчаване на публичните финанси.

Страната ще похарчи над 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана през 2024 каза Моравецки.

137 милиарда злоти (33,23 милиарда долара) ще бъдат отделени за повишения на служителите в публичния сектор и за социални програми като схемата за детски надбавки за 800+ и допълнителни плащания на пенсионери.

Освен това ще похарчи над 190 милиарда злоти (46 милиона долара) за здравеопазване.

Бюджетният дефицит ще бъде около 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с прогнозираните 3,4% през април, когато Полша представи своя план за конвергенция към Европейския съюз.

"Не би трябвало да е огромна изненада, като се има предвид, че през последните месеци... имаше много обещания относно бъдещи разходи и фискална експанзия, така че посоката на движение трябваше да бъде предвидена, но все пак това е доста висок фискален дефицит", каза Пьотр Биелски, ръководител на икономическия анализ в Santander Bank Polska.

"Трябва да помним, че през 2024 г. Европейският съюз възстановява фискалните правила, така че дефицит над 3% от БВП ще бъде ясно над лимитите, които ще бъдат определени във фискалните критерии на Европейския съюз."