Полша ще произвежда южнокорейски танкове

ЕС
13:05 - 25 Октомври 2024
1118
Полша ще произвежда южнокорейски танкове

Споразумение, позволяващо южнокорейските танкове K2 да се произвеждат в Полша, може да бъде подписано през следващите седмици. Това заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от "Ройтерс".

Това е потенциален тласък за плановете на Варшава да изгради отбраната си.

Полша увеличава военните разходи в отговор на нахлуването на Русия в съседна Украйна, а Южна Корея се очертава като ключов доставчик на оръжия.

Южнокорейската компания Hyundai Rotem, която е специализирана в индустриални и отбранителни договори, постигна споразумение през 2022 г. за доставка на 1000 танка K2. Досега обаче е подписала само договор на стойност 4,5 трилиона вона (3,24 милиарда долара) за износ на 180 от тях.

Полша се надява да ускори разгръщането, като произвежда танковете на своя територия.

"Надявам се, че през следващите седмици ще бъде сключено значимо споразумение, чийто ефект ще бъде истинската "полонизация" на танка К2, тоест разполагането на производството му в Полша", отбеляза Дуда по време на посещение в южнокорейския град Пусан.

"Всички основни въпроси са договорени", добави той. "Все още продължава дискусия относно избора между няколко места, където да бъде разположено това производство".

Новината дойде два дни, след като Съединените щати заявиха, че са видели доказателства, че Северна Корея е изпратила 3000 войници в Русия за евентуално разполагане в Украйна.

Вчера полските и южнокорейските лидери се споразумяха да настояват за финализиране на нов договор за износ на южнокорейски танкове K2 за Полша до края на годината.