Полша: Страните от НАТО трябва да увеличат производството на боеприпаси

ЕС
16:30 - 12 Април 2024
3561
Полша: Страните от НАТО трябва да увеличат производството на боеприпаси

Полският президент Анджей Дуда призова останалите страни от НАТО да увеличат производството на боеприпаси, за да възпрат потенциални атаки от страна на Русия, предаде ДПА.

"Цяла Европа трябва да обедини сили със САЩ, за да произвежда повече (боеприпаси), особено артилерийски снаряди. Това е необходимо за гарантиране на нашата сигурност", заяви Дуда снощи в интервю по литовската телевизия. Ако НАТО наистина иска да възпре потенциални атаки, то тогава организацията трябва да произвежда същото количество като Русия, добави Дуда.

Полският президент е в Литва във връзка с вчерашната срещата на върха във Вилнюс на страните от така наречената Инициатива "Три морета". Групата обединява 13 страни членки от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Дуда каза още, че Русия скоро ще може да произвежда повече от два милиона артилерийски снаряда годишно и заяви, че запасите от боеприпаси в страните от НАТО са напълно недостатъчни. Полският президент също така призова за "строга политика за засилване на отбранителния потенциал на Запада". Според него това е "най-важната задача" за страните от НАТО днес, включително за страните от Централна Европа.

По думите на Дуда подкрепата за Украйна ще помогне на Запада да се защити от руския империализъм.

Украйна се отбранява от пълномащабна руска инвазия вече повече от две години и разчита основно на подкрепа от Запада за военното си оборудване, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.