Полша удължи правото за закрила на украински бежанци до 2025 г.

Украйна
12:31 - 19 Януари 2024
3196
Полша удължи правото за закрила на украински бежанци до 2025 г.

Полша увеличи правото за временна закрила на украински бежанци в страната. Това съобщи Ukrinform.net, позовавайки се на публикация в интернет страницата на полското правителство.

Мерките се отнасят за гражданите, които са дошли на територията на Полша след 24-ти февруари 2022 г. и са останали за една година. За същия период се удължава и валидността на документите за пребиваване на украинските бежанци.

"Лица, които са получили документ за временна закрила с дата на валидност 4 март 2023 г., 4 септември 2023 г. или 4 март 2024 г. не трябва да кандидатстват за нов сертификат", се казва в становището.

По първоначални данни, убежище в Полша са намерили близо 3.5 млн. украински граждани. От тях около един милион са дошли след инвазията на Русия в Украйна.

Припомняме, че през септември 2023 г. Европейският съюз удължи правото на бежанците от Украйна да останат в блока с една година до март 2025 г., докато войната на Русия срещу тяхната страна продължава.

Механизмът за временна закрила беше задействан на 4 март 2022 г. - само няколко дни след като руските въоръжени сили започнаха мащабно нашествие в Украйна - и автоматично беше удължен с една година.

Системата осигурява незабавна и колективна (т.е. без да е необходимо разглеждане на индивидуални молби) закрила на разселените лица, които не са в състояние да се завърнат в страната си на произход.