Полша увеличава двойно числеността на армията си

ЕС
15:55 - 28 Юли 2023
2367
Полша увеличава двойно числеността на армията си

Полша смяtа да увеличи почти двойно числеността на армията си. Съответният документ вече е подписан, заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

"Мога да кажа, че днес полската армия наброява 172 000 войници. Тук говоря за всички военнослужещи - професионална и териториална отбрана. Нашата цел е полската армия да има поне 300 хил. войници. Ние последователно реализираме тази цел", казва той, цитиран от BBC.

Планира се броят на дивизиите в полската армия да се увеличи от 4 на 6, а разходите за отбрана да нараснат до 4% от БВП.

Преди десетина дни и след като в Беларус се появиха лагери на наемници на ЧВК "Вагнер", Полша реши да пренасочи войските си към източната си граница. "Несъмнено, ако има сериозен инцидент с участието на групата "Вагнер" на границите на страни от НАТО и ЕС, като Полша, Литва или Латвия, ние ще предприемем съвместни действия", заяви тогава полският министър на вътрешните работи Камински.

На 23 юли беларуският лидер Александър Лукашенко заяви по време на среща с Владимир Путин, че вагнеровците "бързат" към Варшава, за да се изравнят за доставката на оръжие от Полша за Украйна, и че му е трудно да ги разубеди от тези намерения. Тези думи предизвикаха остра загриженост в съседните държави.