Полска дворянка дойде да пасе кози в наше село

Йоланта Бонар се запознава с нашенеца Николай във Верона, града на Ромео и Жулиета

Новини
04:13 - 15 Декември 2022
8642
Полска дворянка дойде да пасе кози в наше село

Това, че животът е най-добрия режисьор и сценарист, важи с пълна сила за връзката на полякинята Йоланта Бонар и нейния съпруг, с когото са заедно вече 20 години. Благородничката се среща с българин в сърцето на Европа и избира да заживее с него в българското село Бураново!

Йоланта се среща с нашенеца Николай повече от романтично на най-романтичното място в света - град Верона в Италия. Тя е на екскурзия в страната на Ботуша и обикаля от град на град. В града на Ромео и Жулиета, докато се скита из пазара, я забелязва Николай, който остава хипнотизиран от нея и цял ден я следи чак до хотела, където е отседнала...

На поканата му за среща тя отвръща с насмешка и надменност, че не пие кафе с първия срещнат. Това само настървява нашенеца, който все пак долавя в дяволития поглед на Йоланта, че не й е съвсем безразличен. А и той не харесва лесни жени. Прибира се в квартирата, където живее, и грабва акордеона, с който не се разделя от малък.

Семейството след концерт с Красе Чакарата, известен и като Водния цар в с. Бураново

Същата нощ изнася прочувствена серенада под стаята на новата си тръпка. В първите минути летят саксии и псувни от желаещи да спят, след това всичко утихва и туристите се накачулват по прозорците да слушат безплатния концерт. Йоланта е шокирана и стъписана и не знае какво да прави. За първи път в живота си я сваля трубадур със серенада. Репертоарът на Николай е изцяло от автентичен български фолклор , като преобладават песните от Пиринска Македония, които му лежат най-добре. Йоланта е очарована от жеста и чувствата на българина, но в същия момент осъзнава, че българските песни влизат под кожата й и не приличат на нищо, което е слушала досега. След изпълнението на „Биляна платно белеше”, тя пада окончателно в мрежите на нашенеца и от следващия ден са неразделни.

На поканата на Николай да дойде да живее с него в България, полякинята дори не се двоуми. Когато гурбета на Николай в Италия приключва след два месеца, двамата отпътуват за село Бураново, където е родната му къща.

На свой ред Николай получава истински шок, когато научава, че Йоланта и потомка на дворяни от старата шляхта на Полша, отменена през 1921 година. Тоест, истинска благородничка! От тогава насетне той се обръща на галено към нея с Йоли или „пани” („госпожо”)...

Г-жа Бонар също претърпява доста трансформации в своя живот и битието й се обръща на 360 градуса. Отначало се отнася с погнуса към селската работа, тя й е дълбоко чужда. Но сега с удоволствие отглежда зеленчуци и овошки в градината и има стадо кози. Не се уморява да става сутрин рано, да ги дои и да ги води на паша. Станала е изпечена фермерка и управлява всякаква селскостопанска техника, дори е пригодила едно АТВ, с което да носи сено и царевичак на козите. Отглежда още кокошки, патки, кучета и котки... „Трябваше да дойда в България, за да осъзная колко обичам природата и автентичния, семпъл живот”, казва дамата със синя кръв пред в. "Уикенд".

Йоланта или Йоли, както я наричат бурановци, говори перфектен български език без акцент с малки граматични грешки. Първа повежда хорото в селото по време на празници. Влюбена е в българския фолклор и знае много народни песни, които пее с мъжа си по сватби, вечеринки и събори. Николай още продължава да свири на акордеона, който му е талисман и с който не се разделя, защото знае, че благодарение на него е омаял Йоланта и я е направил дама на сърцето си.

Тя харесва българите като характер и манталитет и ги определя като „много гостоприемни” и „хора на купона и веселието”, което е коренно противоположно на прагматичните поляци. Е, има малка забележка към българските мъже, които според нея могат да бъдат по-галантни кавалери и джентълмени и да се държат с по-голямо уважение към жените.

За Коледа двамата влюбени планират пътуване до Варна, защото през лятото от многото полска работа това е невъзможно. Цел №1 в туристическия маршрут на дворянката е мемориал паметника на Владислав Варненчик - неин сънародник, бил се с турците за свободата на България. Споделя, че малко се срамува от това, че през последните 20 години не е намерила време да посети монумента и да положи цветя.