Полски фермери блокираха граничен пункт с Германия

ЕС
15:39 - 26 Февруари 2024
1391
Полски фермери блокираха граничен пункт с Германия

Полски фермери, протестиращи срещу разпоредбите на Европейския съюз и евтиния внос на храни от Украйна, блокираха магистрала А2 на граничен пункт с Германия, съобщава "Ройтерс".

Фермерите в цяла Европа протестират седмици наред срещу ограниченията, наложени им от мерките на ЕС за справяне с изменението на климата, както и срещу растящите разходи и нелоялната конкуренция от страни извън ЕС, особено Украйна.

Полските фермери планираха да блокират пропускателния пункт "Свечко" с Германия до ранния следобед, заяви Адриан Вавжиняк, говорител на съюза на фермерите "Солидарност".

Той посочи, че от германска страна също има германски фермери и преминаването е блокирано и от двете страни.

"Това е проява на обща солидарност, че както полските, така и германските фермери няма да позволят тези стоки от Украйна да продължат да влизат в европейския пазар. Това е обща кауза", изтъкна Вавжиняк.

Синдикатите на фермерите подготвят голям протест в полската столица Варшава утре.

Премиерът Доналд Туск и президентът Анджей Дуда днес заявиха, че проблемите на фермерите трябва да бъдат решени на ниво ЕС.

"Полша е първата страна от ЕС (на границата с Украйна), но всъщност това е проблем на ЕС като цяло, на селското стопанство на ЕС като цяло и трябва да се разглежда в този контекст", подчерта Туск.

"ЕС трябва да разреши този въпрос на европейско ниво, включително да осигури подкрепа на полските фермери".

По-рано украинският вицепремиер Александър Кубраков призова Полша да накаже отговорните за разсипването на украински зърнен товар от полската страна на границата през уикенда.

Частното полско радио RMF FM пък съобщи, че полицията разследва инцидент, при който стотици пирони и винтове са били разпръснати по път близо до полско-украинския граничен пункт "Хребене-Рава Руска".