Полски фермери призоваха Путин да реши проблемите им

Русия
17:05 - 21 Февруари 2024
2363
Полски фермери призоваха Путин да реши проблемите им

Полското министерство на външните работи реагира остро на появата на плакат на протестиращи фермери, който призовава руския президент Владимир Путин да възстанови реда в Украйна, Полша и Европейския съюз, пише полският вестник "Газета Виборча", цитиран от Би Би Си.

Снимката на плаката, публикувана във вторник от полския вестник "Газета Виборча", показва трактор, на който е закачено червено знаме със сърп и чук, с надпис: "Путин, въведи ред в Украйна, Брюксел и нашето правителство."

Полското външно министерство изрази остро неодобрение към появата на този плакат, като го определи като опит на "безотговорни екстремистки групи, вероятно под влиянието на руски агенти, да поемат контрол върху протестите на фермерите."

В изявление външният министър на Полша Радосллав Сикорски призова организаторите на демонстрациите да идентифицират и изгонят от движението си инициаторите на подобни действия.

Същевременно полската полиция съобщи, че е започнала разследване за възможна пропаганда на фашистка или тоталитарна идеология и подбуждане към омраза след появата на този плакат.

Протестиращите фермери изразяват недоволство от намаляването на държавното финансиране и от появата на храни от Украйна на европейския пазар, което, според тях, води до спад на цените.

Недоволството на фермерите доведе до блокада на шест от деветте контролно-пропускателни пункта на границата между Украйна и Полша, като някои от тях дори изсипаха украинско зърно от камионите директно на земята. Този акт предизвика остра реакция от страна на Украйна, която счита износа на зърно за един от малкото печеливши източници на нейната икономика в условията на военно положение.