Полските сили използваха водни оръдия срещу мигранти на границата

Един полски полицай е сериозно ранен и е бил откаран с линейка в болница

ЕС
14:28 - 16 Ноември 2021
1968
Полските сили използваха водни оръдия срещу мигранти на границата

Полските гранични сили съобщиха, че са били нападнати с камъни от мигранти на границата с Беларус и са отговорили, като са използвали водни оръдия срещу тях. Това предаде Асошейтед Прес.

Граничната охрана публикува в Twitter видео, на което се вижда как водно оръдие е насочено през границата към група мигранти в импровизиран лагер при ниски температури.

Един полски полицай е бил сериозно ранен. Той е бил откаран с линейка в болница и вероятно черепът му е бил счупен след удар с предмет.

Ситуацията бележи ескалация в напрегнатата миграционна и политическа криза на беларуско-полската граница, в която животът на хиляди мигранти е поставен на карта.

Министерството на отбраната на Полша съобщи, че неговите войници и други гранични сили са били нападнати с камъни и други предмети. Твърди се също така, че беларуските сили са се опитали да разрушат оградата по общата граница.

Информацията обаче трудно може да бъде потвърдена, тъй като извънредното положение в Полша не позволява на репортери и правозащитници да влизат в граничната зона. В Беларус журналистите също са изправени пред строги ограничения на възможността да отразяват събитията.

Извънредното положение беше въведено в началото на септември, тъй като голям брой мигранти от Близкия изток се опитваха да преминат в Полша от Беларус.

ЕС обвинява авторитарния режим на беларуския президент Александър Лукашенко, че умишлено подклажда миграционната криза, за да окаже натиск върху блока. Вчера стана ясно, че европейските санкции срещу Минск ще бъдат разширени.