Ползите от кокосовата вода

Неочаквано добра комбинация: хидратира организма и съдържа малко калории

Здраве
12:44 - 18 Април 2019
2499
Ползите от кокосовата вода

С наближаване на лятото започваме да си мислим как да оптимизираме менюто си, така че да се храним по-здравословно и леко. Що се отнася до питиетата, това правило също важи с пълна сила, но тук свежестта е един от водещите фактори, за да се чувстваме добре.

Една от екзотичните за българите, но в същото време много свежа напитка за топлото време е кокосовата вода. Вероятно сте чели различните ползи, които притежава тя - множеството витамини, минерали, аминокиселини и други полезни вещества. Кокосовата вода се извлича от плодове на кокосовата палма, които са без пукнатини.

А ето и моментите, в които може съвсем спокойно да я включите в менюто си и да сте убедени, че действието ѝ върху тялото ще бъде зашеметяващо:

1. Кокосовата вода утолява жаждата. Тя хидратира организма и спомага за премахване на токсините от тялото. Освен това, има способността да възстановява водния и електролитния баланс в тялото.

2. Тялото не полага никакви усилия за усвояването на полезните вещества - кокосовата вода е много лека напитка, която се бори със свободните радикали в тялото ви и има свойството да забавя стареенето. Това е напитка, която ще ви помогне много бързо да се възстановите и да получите енергия. Също така кокосовата вода създава неблагоприятни условия за появата и развитието на инфекции и паразитни червеи в стомашно-чревния тракт.

3. Няма противопоказания - тя не предизвиква никакви алергии. Може да бъде приемана редовно от абсолютно всеки един човек. Приема на кокосова вода може да бъде противопоказен единствено и само ако организмът има непоносимост към нея.

4. Използва се от много спортисти - тя може да бъде използвана като естествена енергийна напитка. Кокосовата вода има рехидратиращи свойства, заради което я пият много спортисти. Също така тя може да бъде използвана и в много диети.

5. Не съдържа много калории - кокосовата вода съдържа само по 46 калории на 100 грама, което е изключително малко, сравнено с всички останали сокове. Кокосовата вода не се преработва и не съдъжа консерванти и оцветители. Също така тя се бутилира в екологично чиста опаковка. Също така кокосовата вода се бутилира в рамките на 3-8 часа след събирането на кокосовите орехи.

6. Подобрява метаболизма - ако имате забавен метаболизъм също можете да се доверите на кокосова вода, която доказано забързва метаболизма и нормализира чревната флора.

7. При проблеми със сърцето - кокосовата вода има свойството да подобрява кръвообращението, а това намалява риска от инфаркт. Също така тя намалява кръвното налягане и образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове.