Помилваха параолимпиеца Оскар Писториус за убийството на приятелката му

Любопитно
14:16 - 24 Ноември 2023
3136
Помилваха параолимпиеца Оскар Писториус за убийството на приятелката му

Помилваха бившия лекоатлет и параолимпиец Оскар Писториус, осъден за убийството на приятелката си с огнестрелно оръжие в Претория.

Писториус, който тази седмица навърши 37 години, бе осъден през 2014 и прекара в затвора 11 години, съобщи БиБиСи.

Параолимпиецът, който беше и голяма гордост на Южна Африка уби приятелката си Рийва Стеенкамп навръх "Свети Валентин" през 2013 година, прострелвайки я множество пъти през вратата на банята в дома им. По неговите думи той е помислил, че в дома е влязъл крадец посреднощ.
Прокурорите пък твърдяха, че Рийва е била убита умишлено след среднощен скандал.

Оскар бе осъден на 13 години и пет месеца затвор заради това, че е "действал с изключителна безразсъдност, тъй като е трябвало да знае, че който и да се крие зад вратата, най-вероятно ще загуби живота си". Тази присъда е равносилна на убийство трета степен. В Република Южна Африка осъдените за тежки престъпения трябва да изпълнят поне половината от присъдата, за да могат да кандидатстват за условно предсрочно освобождаване, а Писториус отговаря на това условие.

Семейството на Рийва Стеенкамп вече съобщи, че няма да обжалва условното освобождаване на Писториус. Постановено е той да излезе от затвора на 5 януари 2024 г.