Помпео предупреждава Африка за Китай

Въпреки това страни като Етиопия са се възползвали от китайски ангажименти

Свят
13:33 - 19 Февруари 2020
1181
Помпео предупреждава Африка за Китай

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че властите във Вашингтон са готови да говорят с Иран "по всяко време", но е необходимо "фундаментално" да промени поведението си и че кампанията за максимален натиск ще продължи, съобщава "Ройтерс".

"Не бързаме, кампанията за натиск продължава. Това не е просто икономическа кампания за натиск ... това е изолация и чрез дипломация", коментира Помпео пред репортери в етиопската столица Адис Абеба, преди да отлети за Саудитска Арабия.

Американският държавен секретар Майк Помпео приключи обиколката си в Африка с антикитайски забележки, докато говори за способността на Вашингтон да стимулира растежа и предприемачеството на континента, пише АФП.

"Държавите трябва да внимават за авторитарните режими с празни обещания. Те размножават корупция и зависимост", коментира Помпео в реч пред дипломати и бизнес лидери в Адис Абеба.

Помпео не споменава конкретно Китай - най-големият търговски партньор на Африка - но анализаторите прогнозираха, че ще се опита да постави САЩ като алтернативен източник на инвестиции.

В сряда Помпео назова имената на американски компании, опериращи и в трите държави на турнето му в Африка: "Бехтел" в Сенегал, "Шеврон" в Ангола и "Кока-Кола" в Етиопия.

Той също приветства свободния пазар като цяло, като се нахвърли срещу "неуспешни социалистически експерименти от минали години" на места като Зимбабве и Танзания.

Той критикува предложеното изменение на конституцията в Южна Африка, което ще позволи отчуждаването на частна собственост без обезщетение - план, който се стреми да преодолее неравенствата, установени в ерата на апартейда. Изменението би било "катастрофално за икономиката и най-важното за хората от Южна Африка", обяснява той.

Опитът на Помпео да покаже положителна визия на американското сътрудничество с Африка е подкопан от политиката за Африка на президента Доналд Тръмп, твърдят анализатори.

Критиците бързо цитират забележките на Тръмп през 2018 г., когато той определи за "вонящи дупки" Африка и по-бедни нации от Западното полукълбо, чиито граждани мигрират в САЩ.

В момента Вашингтон обсъжда военни съкращения в Африка, а САЩ наскоро обявиха затегнати визови правила, насочени към най-населената страна в Африка, Нигерия, както и Танзания, Судан и Еритрея.

"Помпео е малко вероятно да оправи щетите от забраните за пътуване на администрацията на Тръмп, предложените съкращения на бюджета или пренебрежителните коментари на президента за региона", обяснява Джъд Девърмонт, директор за Африка в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон.

Африканските лидери въпреки това "биха приветствали отдавна просрочената му ангажираност и се фокусират върху позитивите колкото е възможно повече", заяви Девърмонт.

Въпреки това страни като Етиопия са се възползвали от китайски ангажименти, което прави посланието на Помпео по-малко ефективно, заяви Абел Абате Демиси, етиопски политически анализатор.

"Безспорно е, че китайските инвестиции бяха доста решаващи за поддържането на Етиопия като една от най-бързо развиващите се икономики в света от много години", допълва Абел.

Той добави, че много китайски средства са отишли за реални проекти като пътища и сгради, докато американските пари по-често се насочват към "по-малко видими" области като образование и здравеопазване.