Поне 250 лева на ден губи депутат от новото мнозинство

Всяко отсъствие без уважителна причина се наказва сурово с новите високи заплати на законотворците

Политика
11:30 - 23 Юни 2022
5076
Поне 250 лева на ден губи депутат от новото мнозинство

Минимум по 250 лева губи всеки депутат от новото мнозинство заради отстътвие от пленарната зала всеки ден. Такъв е надникът на законотворците след вдигането на заплатите им през март по ставките на НСИ за тримесечието.

Всеки депутат получава по между 4779 лева брутно възнаграждение, без да се броят нито парите за участие в комисии, нито други добавките за постове като председател на институцията, заместник-председател или секретар, и 8 бона за дейните представители. Допълнения има и за участниците във временните комисии, както и немалки суми за представителни разходи, гориво и прочие. 

Неоправданите отсъствия по правилника на парламента обаче удрят по джоба на народните избраници от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" и с провалянето на кворума по комисиите. 

А отчитането започва от утре, защото вчера всички те имат отчетено едно гласуване - по вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. По правилник депутат запазва пълното си възнаграждение дори, ако само се е регистрирал за начало на заседанието.

А ако не е, надникът му е в кърпа вързан, има ли едно натискане на бутон на пулта в рамките на деня, независимо дали е бил в останалото време в популярните зали "Юг" и "Север" (близките ресторанти от двете страни на институцията - б.р.).