Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня

Новини
07:52 - 26 Юни 2023
1909
Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня

Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня вчера в късния следобед. Наводнени са улици и мазета.

За около 40 минути падналото количество е 70 литра на квадратен метър. Доброволци и екипи на "Гражданска защита" помогнаха на най-пострадалите да отводнят домовете си. Предстои да бъде сформирана комисия, която да уточни размера на щетите, включително по инфраструктурата в района.

Вчерашният ден не беше никак лек за жителите на Девня, защото освен наводнението, избухна и локален пожар, който за щастие беше бързо потушен. На много места в града има остатъци от наноси, което показва, че валежите са били изключително интензивни.

До този момент са наводнени над 15-20 имота. Предстои комисия да опише щетите. Кметът изрази надежда, че ще бъде отпусната помощ за пострадалите.

Междуврменно започва описването на щетите в наводнените след пороя в събота райони в Северозападна България. Частично бедствено положение беше обявено във врачанското село Галатин. Подадени бяха над 30 сигнала.

Заради подпочвените води се очаква броят им да нарасне. Тежко е положението и в село Осен. Там са засегнати 10 къщи. След пороя в Монтана бяха наводнени два квартала. Екипи на пожарната служба и ВиК-дружеството през целия ден вчера помагаха за разчистването на улици.

В 5 села реките излязоха от коритата си. След поредното бедствие в района излезе на преден план проблемът с липсата на средства за превенция срещу наводнения. Пострадалите могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв