Порожанов: За развитие на селските райони има проекти за 25 млн. евро

Финансират се предимно паметници на културата, независимо дали са от национално или от местно значение. 

Новини
18:08 - 06 Април 2019
1249
Порожанов: За развитие на селските райони има проекти за 25 млн. евро

Програмата за развитие на селските райони в момента има проекти за 25 млн. евро, които се усвояват в цялата страна, заяви земеделският министър Румен Порожанов в трънското село Лева река. Предстои отваряне на втория прием за около 15 млн. евро, информира БТА. 

Със Светия синод ще съобразим всички техни изисквания и къде да се даде приоритет, заяви министърът. Той посочи, че ще се финансират предимно паметници на културата, независимо дали са от национално и от местно значение. 

Паметниците на културата преминават през специален режим на одобрение на проектите и на плащане, което забавя процеса, каза Порожанов. Той допълни, че ръководеното от него ведомство получава съдействие в тази посока от компетентните органи. Сега се възстановяват повече манастири, посочи Порожанов. Той адмирира инициативността на Софийска епархия за реставриране на манастири, също и на отец Никанор за създаване на поклоннически туризъм в Пернишка област, който да даде поминък на местното население. 

Румен Порожанов присъства на официалното откриване и освещаване на новата сграда на манастира "Св. Четиридесет мъченици" село Лева река. Тя е съградена като точно копие на напълно разрушените преди години манастирски конаци. В манастира вече има монах и двама послушници. Реконструкцията е направена по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектът е на стойност 644 482,82 лв. и включва още основен ремонт, възстановяване, обзавеждане на манастира и благоустрояване на прилежащите части на терена около Светата обител.