Португалия пусна евтин месечен жп билет за неограничено пътуване

Офертата е за 49 евро и е насочена предимно към туристи

Новини
12:54 - 16 Август 2023
1435
Португалия пусна евтин месечен жп билет за неограничено пътуване

Слънчевата Португалия последва стъпките на германския "Deutschlandticket", като пусна месечна железопътна карта само за 49 евро.

Националният железопътен билет е в продажба от 1 август и е достъпен за всички, включително и за туристите. Той се издава от националната железопътна компания Comboios de Portugal (CP) и пътниците могат да извършват нелимитиран брой пътувания без ограничения във времето.

Пропуските се предлагат в билетните каси на CP в цялата страна и могат да бъдат закупени от 21-во число на месеца за следващия. Нещо повече, железопътните пропуски могат да бъдат възстановени, в случай че плановете ви се променят.

Необходимо е да се регистрирате и за клиентска карта на CP, но това е лесен процес. Те струват 6 евро и могат да бъдат закупени от билетните каси на CP.

Има само една малка уловка - за разлика от германския железопътен пропуск, този е свързан с няколко изключения по отношение на местата, където може да се използва. Въпреки че е валиден за повечето регионални железопътни мрежи, районите Алентежу Литорал и Коимбра са изключени. Така че пропускът не може да се използва по линията Дору (Регуа-Посиньо), крайградската линия Коимбра (Коимбра-Фигейра да Фош), линията Алентежу (Пинхал Ново-Евора и Пинхал Ново-Вила Нова да Барония) или южната линия (Пинхал Ново-Тунес).

Градските железници и автобуси също са изключени, което означава, че за услуги като Alfa Pendular, Intercidades, InterRegional, Internacional и градските услуги в Порто, Лисабон и Коимбра ще са необходими отделни билети.