Последните думи на Кашоги: Ще ме задушите

Някои подробности от разговора вече са в доклад на ООН за убийството му

Свят
12:22 - 11 Септември 2019
2734
Последните думи на Кашоги: Ще ме задушите

Турски вестник разкри последните думи на саудитския журналист Джамал Кашоги, информира АП. Според вестник "Сабах" Кашоги е призовал убийците си да не запушват устата му, защото има астма и може да се задуши.

Изданието, което е близко до правителството на Турция, публикува нови подробности от запис на разговора на Кашоги с членове на изпратения от Рияд екип да го убие. Вестникът пише, че записът с бруталното убийство и разчленяване на Кашоги на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул е на турското разузнаване.

По време на разговора Махер Абдулазиз Мутреб, член на саудитския екип, е казал пред Кашоги, че трябва да бъде върнат в Рияд, защото има заповед на Интерпол. Журналистът възразил. Той отвърнал, че няма съдебен случай срещу него и че годеницата му е пред консулството.

Също се чува Мутреб и друг човек да се опитват да принудят Кашоги да изпрати съобщение на сина си да не се тревожи за него, ако не чуе дума за него, според вестника. Журналистът обаче се противопоставил: "Нищо няма да пиша".

След това Мутреб заявил: "Помогни ни, за да ти помогнем. Защото в крайна сметка ще те отведем в Саудитска Арабия. И ако не ни помогнеш, знаеш какво ще се случи".

"Сабах" публикува последните думи на Кашоги преди да бъде упоен и да изпадне в безсъзнание.

"Не ми запушвайте устата. Имам астма, не го правете. Ще ме задушите", призовал Кашоги.

Някои подробности от разговора вече са в доклад на ООН за убийството, публикуван през юни. В него се заключава, че Саудитска Арабия е отговорна за убийството и възможната роля на престолонаследника Мохамед бин Салман трябва да бъде разследвана.

Монархията съди 11 души за убийството.

Останките на Кашоги все още не са открити.