Последният звънец удари в БГ школото в Болоня

Общество
13:57 - 06 Юни 2023
1089
Последният звънец удари в БГ школото в Болоня

Училище „Райна Княгиня“ в Болоня отбеляза Деня на детето в последния ден от учебната година. Малките възпитаници на образователното средище рисуваха върху асфалта, играха на “Великан и джудже“ и на дама и подреждаха срички. Това сподели специално за рубриката БГ Свят на БТА преподавателката Милена Пацова.

"Беше много забавно. Накрая всички получиха грамоти за участие, а учениците и домашна работа за лятото", допълни учителката.   

Родители на деца от учебното заведение разказаха за БТА, че преподавателите подкрепят малките си възпитаници и ги учат с желание и всеотдайност.

“Определено българското неделно училище "Райна Княгиня" бе откритието на миналата и настоящата година за нашето семейство. Посрещнахме лятната ваканция с много забавни игри, рисунки, танци и детски усмивки. Всяко дете беше уважено и похвалено за постигнатите резултати през изминалата година. Благодарности на  г-жа Пацова за вниманието и старанието към всяко дете. Ще се видим наесен“, разказа Жанета Стоянова, майка на ученика Виктор.

„Всяка неделя моите 3 деца (11, 8 и 5 години) посещават с голяма радост българското училище в Болоня. Учителката Милена е страхотна. Увлекателните часове преминават в четене на интересни истории, писане, разкази за българските герои и будители. Винаги има нови и забавни дейности като рисуване, правене на кукли, сурвачки и мартеници. Децата с гордост показват творенията си. Малчуганите вече знаят и много стихотворения и песни, които казват на българските празници. Ходенето до Болоня всяка седмица определено си заслужава“, сподели Силвия Ангелова.

Според Десислава - майка на малката Адел, училището в Болоня е стратегическо за насърчаването и развитието на българската култура и идентичност.

“Децата учат с интерес, докато се забавляват. Учителката Милена Пацова подкрепя в процеса на разгръщане  на пълния  потенциал ученицитe и ги прави  съпричастни,  чрез създаването на комфортна среда на доверие“, посочи още Десислава.

Българското неделно училище “Райна Княгиня“ съществува от 8 години. През първите три е филиал на училище "Булгарина" в Пескара, а от 5 години е напълно самостоятелно. Седалището му се намира в Ричоне, Римини - район Емилия Романя. Филиалът на учебното заведение в Болоня отваря врати миналата година. Заниманията в него се провеждат всяка неделя от 10:00 часа местно време в Културен център “CostArena“, Via Azzo Gardino N° 48.

Създатели на училището са Снежана Тончева и Георги Косов. В него учат близо 40 деца, като част от тях са от смесени бракове.