Последно? Петков подписва предизборно споразумение с Христо и Мая (ОБЗОР)

Политика
20:30 - 23 Септември 2021
11215
Последно? Петков подписва предизборно споразумение с Христо и Мая (ОБЗОР)

Кирил Петков обяви в Пловдив, че "Продължаваме промяната" ще подпише предизборно споразумение, което се надява да прерасне в управляваща коалиция с "Демократична България" и ИБГНИ на Мая Манолова. Бившият икономически министър обясни, че вероятно още във вторник ще седнат на разговори с ДБ, за да уточнят детайлите. 

Принципно, Христо Иванов и Манолова не от сега предлагат подобен съюз, но от ПП обясниха, че няма да има съглашателство преди вота. 

По-рано стана ясно, че Кирил Петков ще води листата на "Промяната продължава" в Пловдив, а негов подгласник ще бъде изявеният учен в хранителните технологии проф. Даскалов. Това заяви бившият служебен министър по време на срещата си с граждани на Главната улица под тепетата.

"Повече от ясно е, че следващото управление трябва да е коалиционно, за да успее. Първите, с които ще се коалираме, след като седнем и говорим, са Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!", увери съпредседателят на ПП.

По думите му формацията му е отворена за преговори и с останалите партии, стига да изповядват общи идеи и принципи. 

Заявката за бъдеща коалиция с ДБ и “Изправи се! Ние идваме!” идва дни, след като и двете формации протегнаха ръка към партията на “дуото от Харвард” и поискаха съвместно явяване на предстоящите избори през ноември. Надеждите им обаче бяха порени часове по-късно, след като стана ясно, че “Продължаваме промяната” е избарала за мандатоносители партия “Волт” и “Средна европейска класа”. На следващия ден път самият Петков посочи, че няма да се коалират предизборно. 

Сега става ясно, че формацията на бившите служебни министри е отворена за подписване на коалиционно споразумение с партиите на Христо Иванов и Мая Манолова, но след изборите. Това обаче ще се случи едва след провеждането на преговори за съставяне на кабинет. 

Още в началото на разговора му с пловдивчани Петков и събеседниците му бяха залети с кофа вода, хвърлена от близка тераса. Бившият министър обаче реагира с чувство за хумор и обясни, че ще му върви по вода на изборите. Жената, която изсипа кофата, пък се оправда, че го е направила неволно.