Посолствата на Израел в целия свят спряха работа

Стачкуват дипломатите и военните аташета заради ниски заплати и лоши условия на труд

Новини
12:07 - 30 Октомври 2019
1994
Посолствата на Израел в целия свят спряха работа

Всички посолства и консулства на Израел по света спряха работа в сряда сутринта заради стачка на дипломатите и военните аташета, предизвикана от конфликт между Министерството на външните работи и Министерството на финансите на страната във връзка с изплащаните стипендии на дипломатическите представители, пише The Times of Israel, цитиран от Агенция "Фокус".

Този ход, координиран от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и Федерацията по труда Хистадрут, дойде, след като, както се съобщава, Министерството на финансите не е изпълнило постигнати договорки и е заявило, че ще принуди пратениците да изплатят хиляди долари, които са им възстановени за разходи.

Затварянето влезе в сила в 1:00 в сряда сутрин по израелско време.

„Поради решението на израелското министерство на финансите да наруши споразуменията, договорени и подписани от генералния директор на Министерството на финансите на 21 юли 2019 г., и да приложи едностранна процедура, която променя протокол, който е бил на място в продължение на няколко десетилетия, ние сме принудени да затворим посолството“, се казва в изявления, публикувани на различни уебсайтове на мисиите.

„Няма да се предоставят консулски услуги и никой няма да може да влиза в посолството / консулството“, се казва в изявлението. Затварянията вероятно ще навредят на израелците, които пътуват в чужбина и се нуждаят от консулска помощ по въпроси като изгубени паспорти или медицински спешни случаи. Спирането на Министерството на отбраната би навредило на израелското сътрудничество в областта на отбраната с други страни и износа на оръжие.

Спорът е за стипендии за изплащане на израелски дипломати и пратеници на министерството на отбраната, разположени в чужбина, които са предназначени да покрият широк спектър от разходи, от провеждането на събития в резиденцията на посланика до транспортните разходи.

Министерството на финансите настоява да промени начина, по който възстановява разходите, и да облага стипендиите, което би засегнало значително дипломатите и аташетата, които отдавна се оплакват от ниските заплати.

Сега също иска да наложи новата система със задна дата, което би принудило пратениците да изплащат хиляди долари.

„Израелските дипломати се ангажират по всяко време да се стремят да повишат силата и устойчивостта на Израел. За съжаление решението на Министерството на финансите не ни оставя друг избор, освен да предприемем гореспоменатите действия, тъй като на жизнените интереси на държавата Израел са нанесени вреди“, се казва в изявлението. „Надяваме се, че тази криза ще бъде разрешена възможно най-скоро“.

Израелските дипломати отдавна се оплакват от ниските заплати и лошите условия на труд. Веднъж на няколко години те въвеждат трудови санкции, които обикновено са последвани от обща стачка - със смесени резултати. През януари 2011 г. те осуетиха планираното посещение в Израел от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев, но иначе успехите на работния съюз на Министерството на външните работи са рядкост.

Три години по-късно, след седмици на засилени трудови санкции, включващи прекратяване на всякакви контакти с чуждестранни правителства и спиране на всички консулски служби на израелците в чужбина, те затвориха за първи път в историята на Израел централата на министерството в Йерусалим и 103 посолства и консулства по целия свят.
През ноември 2014 г. представителите на профсъюзите на Histadrut подписаха цялостно споразумение с представители на финансовото министерство за увеличаване на заплащането на израелските дипломати, с което очевидно сложиха край на дългата борба на работниците на съюза.

Въпреки това дипломатите казват, че пет години по-късно тя все още не е изпълнена изцяло.

Освен заплащането, самото министерство се бори с огромни съкращения на бюджета.

През септември Министерството на външните работи обяви, че е принудено да замрази по-голямата част от дипломатическите си дейности в световен мащаб поради липса на средства.

Министерството заяви, че инструкцията е дадена от генералния счетоводител на финансовото министерство поради „сериозния дефицит“ в бюджета му.

Дейностите, които бяха прекратени, включваха командировките на дипломатите в чужбина, формулирането на нови дипломатически инициативи и договори, домакинството на делегации на чуждестранни дипломати и журналисти в Ерусалим, реновирането и поддръжката в централата на министерството и т.н.

През последните 20 години бюджетите на всички министерства са се удвоили - само този на Министерството на външните работи е бил съкратен, а сега възлиза на 367 милиона долара годишно.

В момента Израел поддържа 69 посолства, 23 консулства и пет специални мисии, включително своя представител в Организацията на обединените нации.

През май доклад на държавния контрольор Йосеф Шапира установява, че някои израелски посланици и техният персонал живеят в необитаеми условия, докато са на постове в чужбина. В доклада на Шапира се казва, че много от 250-те или повече имота и резиденции на служители под разпореждането на Министерството на външните работи са в разрушено състояние.