Постижимо ли е? 70% от света ваксиниран срещу ковид до средата на 2022

Новини
20:10 - 29 Октомври 2021
3777
Постижимо ли е? 70% от света ваксиниран срещу ковид до средата на 2022

Министрите на финансите и здравеопазването от 20-те най-големи икономики в света (Г-20) заявиха в петък, че искат 70% от населението на света да бъде ваксинирано срещу Covid-19 през следващите осем месеца и във връзка с това създадоха работна група за по-добра борба с пандемията.

"За да помогнем за напредъка към глобалните цели за ваксиниране на поне 40 процента от населението във всички страни до края на 2021 г. и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем стъпки, за да помогнем за увеличаване на предлагането на ваксини и основни медицински продукти и суровини в развиващите се страни и премахване на съответните ограничения за предлагане и финансиране", заявиха министрите от Г-20 в съвместно комюнике, цитирано от агенция Ройтерс.

Предишната цел за постигане на ваксинация от 70% в световен план беше есента на 2022 г.

"Ние създаваме Съвместна работна група за финансиране и здравеопазване на Г-20, насочена към засилване на диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, свързани с готовността и реакцията за превенция на пандемии, насърчаване на обмена на опит и на най-добри практики, разработване на споразумения за координация между министерствата на финансите и здравеопазването, насърчаване на колективни действия, оценка и справяне със спешни здравни ситуации с трансгранично въздействие и насърчаване на ефективно управление на ресурсите“, се казва още в изявлението.

Министрите казаха, че създават новия орган, защото пандемията от Covid-19 е разкрила “значителни недостатъци“ в способността на света да координира своя отговор.

Те обещаха да подкрепят "всички съвместни усилия" за осигуряване на достъп до безопасни, достъпни, качествени и ефективни ваксини, терапевтични средства, диагностика и лични предпазни средства, особено в страните с ниски и средни доходи.

За да постигнат целите за ваксинация, те заявиха, че ще работят за увеличаване на предлагането на ваксини и основни медицински продукти и суровини в развиващите се страни, като същевременно премахнат ограниченията за доставките и финансирането, но не предоставиха конкретни подробности.

Те също така призоваха за повишаване на устойчивостта на веригите за доставки чрез доброволни центрове за трансфер на технологии в различни региони, като новосъздадените mRNA- хъбове в Южна Африка, Бразилия и Аржентина, и чрез споразумения за съвместно производство и договорености.

Призивът за доброволен трансфер на mRNA технология означава, че преговорите относно идеята за временен отказ от права на интелектуална собственост върху ваксини и терапии срещу Covid-19 - първоначално предложени от Южна Африка и Индия, а сега подкрепяни от Съединените щати - остават нерешени в рамите на Световната търговска организация.

Германският финансов министър Олаф Шолц каза, че Г-20 не е обсъждала патенти.„Имаме много ваксини, налични по целия свят, но реалността е, че все още има области в света, където делът на ваксинираните е много нисък“, каза Шолц пред журналисти в кулоарите на срещата на върха.