Пострадалото на плажа в Созопол дете е контактно и със стабилни показатели

9-годишният е транспортиран от Бургас до София със "Спартан"

Новини
08:51 - 04 Август 2024
1074
Пострадалото на плажа в Созопол дете е контактно и със стабилни показатели

Детето, пострадало при инцидент на плажа в Созопол, е контактно и със стабилни жизнени показатели, съобщиха от "Пирогов"

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидент на плажа в Созопол и транспортирано със "Спартан" с политравма.

Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. 

Деветгодишното момче беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет C-27J "Спартан". Полетът се реализира от медицински екип на болница "Пирогов" при колаборация с Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, координиран от министър-председателя Димитър Главчев, се посочва в съобщението. 

От страна на "Пирогов" са участвали началникът на Детската реанимация на "Пирогов" доц. Богдан Младенов, началникът на Детската хирургия на "Пирогов" проф. Христо Шивачев, ст.м.с Любка Чалева и е проведена консултация от националния консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски.

При постъпването в  "Пирогов" са се провели активни диагностично-лечебни мероприятия с цел спасяване живота и здравето на малкия пациент.

Инцидентът с почистващата машина на централния плаж в Созопол стана около 20:00 часа на 2 август. Водачът на почистващата машината е задържан за срок до 24 часа. Направените му тестове за алкохол и наркотици са били отрицателни. Разпитани са множество свидетели на инцидента.

По данни на фирмата-концесионер на централния плаж в Созопол, инцидентът е станал след работното време на спасителите, а детето било оставено без надзор. С него е било и друго дете, което също е тичало след почистващата машина, но не е успяло да се качи върху нея.