Потушен е пожарът, обхванал Драгоманското блато

Кметът на Драгоман подозира умишлен палеж

Новини
07:59 - 23 Януари 2020
1152
Потушен е пожарът, обхванал Драгоманското блато

Напълно потушен е пожарът, който избухна снощи и обхвана част от Драгоманското блато, предаде БНТ.

В него влизат защитени територии по Натура 2000. Близо една трета от Драгоманското блато е засегнато от пожара.

Сигналът за пожара е подаден около 19 ч. вчера, а според кмета на Драгоман става въпрос за умишлен палеж.

"Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици. Пожарът е овладян в ранните часове на днешния ден и може би в рамките на тази една трета от блатото биотопът е напълно унищожен", каза кметът на Драгоман Андрей Иванов

Блатото има своята способност да се възстановява, тъй като кореновата система е под водата и благодарение на това, че е зима, птиците не са тук, добави той.

"Моето мнение е, че това е умишлен палеж, тъй като при пристигането ни огънят беше отвътре навън, тоест няма как да е станало небрежно", каза още той.

По думите му има някакъв интерес блатото да се пали. "Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от блатото. Трябва да се правят разследвания. Не бива след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата", обясни той.

"Да се видят камерите на общината кой е минавал оттук. Камерите са в град Драгоман, ние на блатото, разбира се нямаме камери, но на основните кръстовища имаме камери. Така че да се каже кой от Драгоман към блатото е пътувал в този период", допълни Андрей Иванов.

Кметът каза, че се надява да има такова разследване. Днес зоната трябва да се наблюдава от доброволци, за да не прехвърчат искри и да не се поднови пожарът.