Потвърдено: Украйна се изтегли от Соледар

Украйна
19:05 - 25 Януари 2023
3957
Потвърдено: Украйна се изтегли от Соледар

Украинската армия потвърди днес, че се е изтеглила от Соледар - близо две седмици след като руските въоръжени сили обявиха, че са превзели града в Донецка област, Източна Украйна, предаде Ройтерс. "С цел да запазим живота на личния състав, украинските сили за отбрана се оттеглиха от Соледар", заяви говорителят на Източната войскова групировка на Украйна Сергий Черевати.

"(Силите ни) изпълниха своята главна задача да не позволят на врага системно да прониква в посока към Донецк", каза Черевати. Той допълни, че украинските военнослужещи са се изтеглили към предварително подготвени отбранителни позиции.

Москва представя битката за Соледар, намиращ се близо до Бахмут, като ключова за превземането на целия Донбас, отбелязват АП и БТА. Установяването на контрол над града наистина приближава руските сили към Бахмут. Според военни експерти обаче превземането на Соледар има по-скоро символично, отколкото стратегическо значение.

Много от руските бойци около Соледар принадлежат към частната паравоенна компания "Вагнер" и според съобщенията там е имало кървави боеве.

След нахлуването си в Украйна Русия превърна в свой приоритет установяването на пълен контрол върху Донбас - регион, съставен от Донецка и Луганска област, където тя подкрепя местното сепаратистко движение от 2014 г. Русия превзе по-голямата част от Луганска област, но около половината от Донецка област продължава да бъде под украински контрол, посочва АП.

Вземането на Соледар под контрол потенциално ще позволи на руските сили да прекъснат снабдяването за украинските войници в Бахмут, въпреки че не е известно доколко укрепени са новите отбранителни позиции на Украйна.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи днес, че през последните 24 часа руските сили са извършили четири ракетни, 26 въздушни и повече от 100 атаки с реактивни системи за залпов огън. Руските сили концентрират своите усилия за установяване на контрол върху Донецка област, предприемайки офанзива около укрепените градове Бахмут, Лиман, и Авдеевка, както и село Новопавловка, отбеляза неговият говорител Олександър Щупун.

Освен в Донецка област, руските атаки са били насочени срещу селища в североизточните Харковска и Сумска област, северната Черниговска област, най-източната Луганска област, югоизточната Запорожка област и южната Херсонска област.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви в своя публикация в Телеграм днес, че решението на Германия да предостави танкове на Украйна е потвърдило, че става въпрос за "предварително планирана война" срещу Русия, предаде Ройтерс. Като доказателство за своята теза Захарова цитира думите на германската външна министърка Аналена Бербок, че Европа трябва да направи повече, за да защити Украйна, особено що се отнася до танковете.

Бербок каза, че "най-важното и решаващото нещо" е европейските страни "да го направят заедно, а не да играят играта "намерете виновника" в Европа, тъй като те "водят война срещу Русия, а не една срещу друга".

"Ако към това се прибавят и разкритията на (бившата германска канцлерка Ангела) Меркел, че те са подкрепяли Украйна и не са разчитали на Минските споразумения, тогава става ясно, че става дума за предварително планирана война срещу Русия. И не казвайте след това, че "не сте го чули", заяви Захарова.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев заяви, че модерните танкове "Леопард", доставени на Украйна, ще бъдат унищожени по същия начин, както германските танкове "Тигър" и "Пантера" по време на Втората световна война, предаде ТАСС.

Колоколцев каза, че потомците на освободителите на света от фашизма пазят историческата памет за престъпленията, "извършени от нацистите и техните привърженици бандеровци в Украйна". "Те отлично са запазили в съзнанието на съвременното поколение гледката на германските "Тигри" и "Пантери", горящи на руска земя. Те ще запомнят и горящите модерни "Леопарди", добави той.

Междувременно заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изрази мнение, че "режимът в Киев скоро ще се лиши от излаз на море". "Подводници - това е доста прекалено. Особено след като киевският режим скоро няма да има никакъв излаз на море", написа Медведев в Телеграм, коментирайки изявеното от Киев желание да получи от Запада възможно най-много ударни оръжия, включително самолети и подводници.

Целите на Русия в Украйна остават непроменени, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори на среща със студенти по повод Татянин ден, който в Русия е и Ден на студента.

"Целта (на специалната военна операция), както съм казвал много пъти преди, е преди всичко да бъдат защитени хората и самата Русия от заплахите, за които се правят опити да бъдат създадени в нашите собствени исторически територии в съседство с нас. Не можем да позволим това да се случи", заяви руският президент.

Путин припомни, че след Втората световна война окупирана Германия е била разделена на четири сектора - американски, английски, френски и съветски. По неговите думи Съветският съюз е прекратил действието на този окупационен статут чрез юридически стъпки, а САЩ не са направили това. "Строго погледнато, формално и юридически на територията на Федерална република (Германия) има американски окупационни войски. И всъщност това е точно така - там има много войски", заяви той.