Повече от 150 души са загинали заради проливните дъждове в Китай

Свят
14:03 - 05 Август 2024
668
Повече от 150 души са загинали заради проливните дъждове в Китай

Свлачища и наводнения, предизвикани от проливни дъждове, отнеха през последните два месеца живота на повече от 150 души в Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Най-скорошният такъв случай бе на наводнение и свлачище в планинския район Тибет в събота, когато осем човека загинаха, а 19 все още са в неизвестност, съобщиха държавни медии. Бедствието е отнело живота на още най-малко 6 души в село Риди, предаде Синхуа. Още двама души са загинали и осем са изчезнали, след като мост между два тунела се е срутил и четири превозни средства са били смазани. 

В момента в Китай е пикът на дъждовния сезон, който продължава от средата на юли до средата на август, и представители на властите многократно предупредиха, че правителството трябва да вземе мерки във връзка с тежките климатични условия, които стават все по-често явление, отбелязва АП. 

В годишния правителствен доклад за климата, публикуван миналия месец, пише, че исторически данни показват, че честотата както на екстремните дъждове, така и на горещините в Китай, се увеличава, съобщи националната телевизия. 

Предупреждение от горещини бе издадено за днес за части от Източен Китай, където се очаква температурите да достигнат 40 градуса. 

От юни в страната станаха поредица причинили жертви бури.

Проливни дъждове, предизвикани от тайфуна "Геми", който преди около 10 дни предизвика свлачища в страната, отнеха живота на най-малко 48 души в провинция Хунан. Още 35 души са в неизвестност. 

Властите казаха в петък, че смъртните случаи след буря през юли вече са 38, а 24 души са изчезнали. Най-малко 25 автомобила са паднали в река и са били отнесени от течението. 

В средата на юни най-малко 47 души загинаха при наводнения и свлачища след проливни дъждове в Гуанчжоу. Още шестима души загинаха в провинцията Фуцзиен.

Това лято проливни дъждове отнеха живота на стотици хора из Азия, включително и 200 души, загинали при свлачище в Индия миналата седмица. Дъждове, предизвикани от тайфуна "Геми", заляха и Североизточен Китай и Северна Корея, като граничната река Ялу преля и наводни градове, села и земеделски земи, посочва АП.