Повече от избори: Местният вот в Турция е залог за президенстското кресло на Ердоган

В Истанбул кандидатите са общо 49, а в държавата гласуването е задължително

Актуални новини
11:50 - 30 Март 2024
1511
Повече от избори: Местният вот в Турция е залог за президенстското кресло на Ердоган

Местни избори ще проведе Турция в неделя, но резултатът в Истанбул и Анкара е с много повече от местно значение. Залогът е ще продължи ли ерата на Реджеп Таип Ердоган, или той ще "свие знамената", пише СЕГА. През 2028 г. изтича последният му мандат.

Погледите са насочени най-вече към Истанбул, където при успех на сегашния кмет и представител на опозицията Екрем Имамоглу, целият политически спектър, който стои встрани от Ердоган, ще получи безусловен лидер - с най-големи шансове да е следващият държавен глава.

При загуба обаче, везните ще наклонят към Ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Отделно Имамоглу и сега се радва на рейтинг и уважение - но при загуба най-вероятно опозицията ще търси ново лице. Самият Ердоган, за разлика от 2019 г., участва активно в кампанията на кандидата си за Истанбул Мурат Курум (бивш министър). Влага много ресурси. "Който спечели Истанбул, печели Турция", е стара мисъл на самия него. Кариерата на Ердоган навремето започна именно от мегаполиса. Атмосферата е като при ключова битка. Посланията и в двете конкурентни кампании сега определят залога - да продължи ли Турция с политиката на Ердоган, или не.

В Истанбул кандидатите са общо 49. В Турция гласуването е задължително. Общо в страна към 210 000 гласоподаватели са родени в България.

През последните години животът в Турция е съпътстван от няколко кризи - икономическа, свързана със срива на лирата, и заради природните бедствия, включително опустошителното земетресение през 2023 г.  Правителството, под опеката на Ердоган, изпитва трудности, но това не значи крах на властта на турския лидер. Много пъти е изглеждало, че опозицията има шансове, но крушира. "Въпреки че кабинетът губи подкрепа, това все още не е довело до загуба на такова количество гласове, което да доведе до голяма загуба за управляващите. Въпреки това Ердоган не е толкова силен, колкото беше преди", обобщи пред списание „Международна политика и общество“ политологът Улаш Тол, цитиран от БГНЕС.