Повечето вируси се предават от животните на хората

Отнемането на територии от дивата природа ускорява заразите

Мистика
14:05 - 23 Юни 2020
2107
Повечето вируси се предават от животните на хората

Изследователи от Калифорнийския университет откриха пряка връзка между промените в околната среда и разпространението на опасни вируси. Учените започнали своите изследвания в началото на коронавирусната пандемия.

Откритието им е, че всяка дейност, включително лов, търговия или разширяване на земеделски земи, допринася за човешки контакт с дивата природа. Това в крайна сметка води до освобождаването на различни вируси.

Тесният контакт на човека с дивата природа принуждава животните да търсят нови местообитания, което само ускорява разпространението на вируси. Учените са сигурни, че разпространението на вирусите пряко зависи от нарастващата активност на човека. Вирусите от животни се предават на хората, което води до разпространението на опасни заболявания сред хората, както и до смъртта на самите животни.

По време на изследването изследователите анализирали данни за повече от 140 известни вируса, предавани от животни на хора, а след това проучили информация за популацията и миграцията на определени животински видове. Оказва се, че повечето от вирусите се предават от животните на хора.