Появи се изчезналата китайска тенисистка

Спорт
10:59 - 21 Ноември 2021
3290
Появи се изчезналата китайска тенисистка

Китайската тенисистка Шуай Пън се появи публично за първи път от три седмици насам. Главният редактор на китайското държавно издание "Global Times" Ху Сицзин публикува видео на тенисистката в профила си в Туитър, съобщава ТАСС.

Според текста към 37-секундното видео, Пън участва в церемонията по откриването на финалите на турнир по тенис за юноши в Пекин в неделя сутринта. Когато обявиха името й Пън изглеждаше малко скована, поздрави с ръка публиката и се поклони.

Ху Сицзин публикува видеото само в Туитър, достъпът до който е блокиран от територията на КНДР. На страницата му в китайската социална мрежа "Weibo", където има над 24 милиона абонати, няма нито един пост за Шуай Пън или споменаване на ситуацията около нея. Китайската търсачка "Baidu" (аналог на "Google", блокирана в КНДР) също няма нито едно съобщение за Пън през последния месец, включително публичното й появяване в неделя.

След това Сицзин публикува съобщение в Туитър с нейни снимки, според което тенисистката си е вкъщи и скоро ще направи публично изявление.

На 2 ноември Шуай Пън публикува съобщение на профила си в "Weibo", в което обвинява високопоставен китайски правителствен служител в изнасилване. След кратко време съобщението беше изтрито, но съдържанието му се разпространи в социалните мрежи. След това коментарите на страницата на 35-годишната тенисистка бяха деактивирани, а самата страница вече не се показваше в търсенето на "Weibo" и "Baidu".

Въпреки обсъждането на тази тема в социалните мрежи, китайските медии се въздържаха от публикации за скандала. Китайското външно министерство също отказва коментар в продължение на две седмици.

Шуай Пън е бивша номер 1 в света на двойки. Тя има спечелени 23 титли на турнири под егидата на Женската тенис асоциация (УТА), включително две от Големия шлем. На сингъл китайката има две победи в турнири на УТА.