Появи се видео на катастрофата на руския самолет и американския дрон

САЩ предупредиха Русия да не изостря ситуацията в региона, Кремъл все още отреча да е имало сблъсък

САЩ
13:12 - 16 Март 2023
2617
Появи се видео на катастрофата на руския самолет и американския дрон

Остри реакции, след като руски изтребители прихванаха американски разузнавателен дрон над Черно море. Военновъздушните сили на САЩ разпространиха видео, в което се вижда сблъсъка между дрона и руския самолет.

Безпилотният разузнавателен самолет MQ-9 е извършвал наблюдение, като според Ню Йорк Таймс, се е намирал на около 75 мили югозападно от Крим. Летял е на около 7 километра и 600 метра височина, когато е прихванат от два руски изтребителя над Черно море.

При следващ заход единият от тях - Су-27, е закачил и счупил витлото на дрона, който паднал в морето и се разбил, както се вижда във видеото. Целият инцидент продължил около 30-40 минути. Руското военно министерство заяви, че дронът е предприел резки маневри и поради това е паднал сам в международни води. 

От Белия дом обвиниха руските пилоти, че са действали "безразсъдно". Според източници на “Ей Би Си” преди да го ударят, руските изтребители са направили 19 прелитания в близост до дрона. От Белия дом отхвърлиха версията на Москва, че дронът е паднал заради рязка маневра.