Шойгу и Остин се чуха за сефте от месеци, инцидентът с дрона бил "неволен"

Според Министерството на отбраната на Москва разговорът е по инициатива на американската страна, но не се съобщават подробности

САЩ
20:56 - 15 Март 2023
3536
Шойгу и Остин се чуха за сефте от месеци, инцидентът с дрона бил "неволен"

Министрите на отбраната на Съединените щати и Русия, Сергей Шойгу и Лойд Остин, разговаряха за пръв път от месеци ден след като американските въоръжени сили съобщиха за сблъсък на руски изтребител и американски дрон над Черно море.

Това първо бе съобщено от руското министерство на отбраната, но впоследствие го потвърди и Лойд Остин, който каза, че уверил колегата си в решимостта въоръжените сили да летят "където и да позволява международното законодателство".

Инцидентът бе първата известна пряка конфронтация на двете страни след руската инвазия в Украйна и бе последван от размяна на обвинения и различни версии. Москва твърди, че мястото на сблъсъка е недалеч от Крим, Вашингтон - в международни води.

И двете страни обаче дадоха знак, че желаят да избегнат по-сериозна ескалация, макар Русия да заговори за опит да се добере до останките от дрона. Си Ен Ен съобщи, че американските власти дистанционно са изтрили деликатни данни от безпилотния апарат.

Според Министерството на отбраната на Москва разговорът е по инициатива на американската страна, но не се съобщават подробности. Тези контакти са по-скоро необичайни през изминалата година, откакто Русия нападна Украйна, а отношенията между Вашингтон и Москва стигнаха най-ниската си точка от десетилетия.

За разговора се съобщи, след като говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че сблъсъкът вероятно е неволен, а не резултат от умишлено действие на Русия. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че на руския посланик Анатолий Антонов - който бе извикан на разговор - е казано, че Москва трябва да внимава. "Посланието е: Не го правете отново.""

Антонов, чиято страна отхвърля възможността да е имало контакт между изтребител Су-27 и американския дрон MQ-9 Reaper, каза, че такава активност "в близост" до руските граници е "причина за безпокойство", а на Вашингтон казал: "Престанете да прелитата край руските граници."