Пожар избухна в рафинерия край Атина

ЕС
19:53 - 17 Септември 2024
654
Пожар избухна в рафинерия край Атина

Пожар избухна във втората по големина петролна рафинерия в Гърция във вторник, като работниците бяха евакуирани, докато огромен стълб черен дим се издигна към небето, съобщиха властите и компанията. Рафинерията, управлявана от гръцката компания Motor Oil, се намира край Коринт, на около 70 км западно от Атина, предава Ройтерс.

По местни медии бяха разпространени кадри с високи пламъци от рафинерията. От Motor Oil съобщиха, че съоръжението е било евакуирано, за да се осигури безопасността на персонала. Противопожарната служба изпрати три хеликоптера и 11 противопожарни автомобила на място, според информацията от службите.

Няма съобщения за пострадали, но беше изпратено общо съобщение до местните жители с препоръка да напуснат района.

Motor Oil е ключова за гръцката икономика, тъй като рафинерията е втората по големина в страната и една от най-големите в региона на Средиземно море. Тя играе съществена роля за осигуряването на гориво за вътрешния пазар и за износа на нефтени продукти. Спирането на работа в такова важно съоръжение може да има значителни последствия както за енергийните доставки на Гърция, така и за международните пазари.