Позор! Софроний Врачански не се изучава в училище

Няма как днешните управляващи да му простят нито православната принадлежност, нито неговата надежда, че Русия ще помогне на страдащия под чуждото иго български народ, пише проф. Ваня Добрева

У нас
15:53 - 11 Март 2019
1847
Позор! Софроний Врачански не се изучава в училище

Днешният ден е посветен на един от най-великите ни възрожденски дейци - Софроний Врачански. Тази година отбелязваме 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за Врачански епископ! Следва да отбележим, че Софроний е най-издигнатият българин в онези времена на ХVІІІ-ХІХ век! Съчиненията му го определят като енциклопедична личност - учител, богослов, оратор, политик, писател. Чуждестранните изследователи отдавна са определили неговото „Житие и страдание грашнаго Софрония” за първата южнославянска белетристична творба.

За съжаление, но и за наш позор като потомци, държавата се е дистанцирала от отбелязването на юбилея на тази голяма личност. Най-вероятно, защото преди два века Софроний е имал неблагоразумието да посочи, че българите и русите са братя. И никъде не е написал колко добре се „съжителства” в петвековната ситуация на „присъствие”. Няма как днешните управляващи, потънали в евроатлантически ценностен блян, да му простят нито православната принадлежност, нито неговата надежда, че Русия ще помогне на страдащия под чуждото иго български народ... И така. В учебните програми на българското училище Софроний вече не се изучава - може би заради наложеното обяснение с гриф „труден за разбиране”.

Текстът е публикуван на стената на проф. Ваня Добрева във фейсбук