ПОЗОР! Три деца са арестувани за драскане по МОЧА

От МВР се правят на ударени, не знаят за такъв случай

Общество
18:55 - 26 Февруари 2022
6913
ПОЗОР! Три деца са арестувани за драскане по МОЧА

Трима непълнолетни на възраст 15 и 16 години - две момчета и едно момиче, са били арестувани от служители на МВР в петък в късния следобед, защото са написали с маркер "Save Ukraine!" на постамента на паметника на Съветската армия в София, съобщават техни близки, цитирани от "Сега". Младежите са били откарани в Първо РПУ,

Официална информация в социалните мрежи публикува училището, където учат децата - "Увекинд". "Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг. Знаем от самите родители какъв ужас са преживели, след като до късно вечерта изобщо не са знаели какво се случва с децата им. Единият от младежите дори скандално и напълно неприемливо изкара нощта в ареста, в пълно противоречие с българските закони", пишат от училището. Благодарение на помощта на наетите от родителите им адвокати, вече и тримата са със семействата си.

От пресцентъра на МВР заявиха, че не знаят за такъв случай.

Ето какво написа във фейсбук Борислав Радославов, бащата на едно от задържаните деца:

Вчера малкият ми син беше задържан от полицията, защото с няколко приятели опитали да напишат на Паметника на съветската армия: „Save Ukraine!”. Доколко е бил прав, не знам. Моето мнение е, че този паметник отдавна трябваше да е преместен в някой техникум, където преподават графити за да се учат децата. Но остава фактът, че непълнолетно дете беше държано няколко часа в 1-во районно, разпитвано и задължено да се подписва тук и там без да му дадат възможност да се обади на родител или настойник. Ние с майка му разбрахме случайно и полудяхме от тревога гадаейки в кое районно са го задържали и оставяйки камара пропуснати обаждания на телефона му. Не знам дали в полицейската академия изобщо преподават право, но ако преподават-дознателите от 1-во със сигурност не са влизали на тези лекции. Не са влизали и на лекциите по чужди езици, защото на децата им се е наложило да преведат какво са искали да напишат. След като адвокат звъня многократно и заплашва на висок тон с поименни жалби накрая го пуснаха. За условията в районното не е за приказване.
Арестантът иначе е добре!

Тук е и официалната позиция на гимназията:

Мили ученици и родители, скъпи приятели на Увекинд,

Вчера в късния следобед трима наши десетокласници на възраст 15 и 16 години са били арестувани от служители на МВР, защото са написали с маркер "Save Ukraine!" на постамента на Паметника на съветския окупатор в София.

Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг.

Знаем от самите родители какъв ужас са преживели, след като до късно вечерта изобщо не са знаели какво се случва с децата им.

Единият от младежите дори скандално и напълно неприемливо изкара нощта в ареста, в пълно противоречие с българските закони. Вече и тримата са със семействата си, благодарение на активната дейност на наетите от родителите им адвокати.

Вярваме, че българският съд, който скоро ще се занимава с делата по незаконните арести на тримата, ще осъди справедливо действията на МВР и служителите им.

Искаме да подчертаем, че ръководството на училището, целият учителски екип и цялата родителска общност се гордеем с активната позиция на нашите три будни български деца, както и на всички наши ученици и учители.

Училището е деполитизирана зона, но не е лишена от основни морални човешки принципи, които безусловно бяха нарушени от руския агресор.

Възпитаваме нашите ученици в пълна непримиримост към злото и несправедливостта в света, както и към насилието, което е напълно неприемливо за нашата Увекинд-общност.

И щом като наши ученици са заявили по този мирен начин позицията си, сме с чувството за добре свършена работа. Заставаме безусловно в подкрепа на семействата на пострадалите ученици и ако се наложи, цялата общност на Увекинд ще излезе на протест срещу своеволията на МВР срещу непълнолетните ни ученици.

Деца, гордеем се с вас!
И заедно с вас казваме без колебание:
#SaveUkraine!