ПП апелира за спешни мерки срещу незаконната сеч

Обезлесени са 20 дка в 15 общини при допустими общо 50 за цялата страна

Политика
20:11 - 01 Февруари 2023
930
ПП апелира за спешни мерки срещу незаконната сеч

Парламентът да задължи Министерството на околната среда и водите да предприеме спешни мерки за ограничаване на сечта в земеделски земи. За това настояват от "Продължаваме промяната".

Те посочват, че през миналата година само в 15 общини е допуснато обезлесяване на над 20 000 дка от всички над 50 000 дка в страната.

От партията отбелязват, че тази информация е подкрепена с конкретни сигнали за мащабна сеч в земеделски земи в нарушение на Закона за горите, както и за злоупотреби при прилагането на Закона за опазване на селскостопанското имущество, повечето от които са вече потвърдени от Изпълнителната агенция по горите или нейните регионални поделения.

Сред посочените общини са Антоново, Стражица, Омуртаг, Угърчин, Ловеч, Мездра, Самоков, Петрич, Батак, Смолян, Пазарджик, Бяла, Средец, Чипровци и др. Установено е не само изсичане на гори в земеделски земи чрез незаконни разрешения от общините, но и големи злоупотреби и кражби, прикривани чрез такива разрешения.

 "Докато инвестираме 60 млн. лв. европейски средства по европейската Зелена сделка за създаване на нови гори върху площ от 13 000 дка за 5 години с цел справяне с климатичната криза, само през 2022 г. е достигнат рекорден размер от над 450 000 м3 дървесина (т.е. близо 7% от целия дърводобив в държавата), добита от земеделски земи", твърди депутатът от ПП Александър Дунчев.

За сравнение, през 2021 г. от земеделски земи е добита 350 000 м3 дървесина, а през 2020 г. - 330 000 м3.

По тази причина ПП иска екоминистерството да предложи конкретни административни и нормативни мерки за ограничаване на сечта в земеделски земи. Те трябва да са придружени със съответните анализи за мащабите на проблема на национално равнище, за въздействието му върху околната среда и за трудностите, с които се сблъскват административните органи при контрола върху сечите на гори в земеделски земи, върху експедирането и транспортирането на дървесина, добита от тези сечи.