ПП бесни на Капитан Газпром: Лъже, та се къса

Петков скочи срещу обвинението за цената на газа, Василев - заради "бягащата" фактология на Христов за слотовете за разтоварване

Политика
15:10 - 09 Ноември 2022
6236
ПП бесни на Капитан Газпром: Лъже, та се къса

Продължаваме промяната скочи срещу служебния енергиен министър Росен Христов заради твърдението му, че настоящата власт успяла да договори еднолично по-евтини доставки на газ, в сравнение със свършеното от предишния кабинет на Кирил Петков. Самият Петков, съпредседателят на ПП Асен Василев и депутатът Венко Сабрутев категорично не приемат казаното от Капитан Газпром и посочват: 

"Когато "Газпром" едностранно спре подаването на газ, как министърът сравнява цената на газа в средата на кризата от реални доставчици с цена на газа от доставчик, който не достави газ на България. Същия този министър в първия си месец на управление един месец се опитваше да договори с "Газпром" доставки и видя, че това не е възможно. Да сравняваш цена на съществуващи доставки в средата на най-голямата енергийна криза с какво би доставил "Газпром", ако продължаваше договора, е абсолютно нелепо", ядоса се Петков. 

Сабрутев пък извади графика колко би била цената на природния газ, ако договорът с "Газпром" е бил в сила.

"Ако ние бяхме купували руски газ от този момент, от който са фактурите, които се разнасят, трябва да купуваме на 160 евро на мегаватчас, а в този момент ние сме купували на между 107 и 110 евро. Всичко това, което се говори в пленарна зала, е лъжа - въпреки форсмажорните обстоятелства ние сме купували на по-ниски цени газ, отколкото желанието на някой партии да ни влачат в посока "Газпром", каза още той.

Асен Василев пък уличи Христов за слотовете за разтоварване на 7-те танкера втечнен газ.