ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

Опекоха подписите, чака се приемане след ваканцията на НС

Топ
16:41 - 28 Юли 2023 (обновена)
2179
ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

Парламентарните групи на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събраниеобщ проект за промени в Конституцията. От трите парламентарни групи в деловодството с проекта за промени в Основния закон влязоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и депутат от ДПС Ертен Анисова. 

Очаква се лидерите на парламентарните групи да направят коментар по темата.

Според Христо Иванов с този документ се осигурява мнозинство. “Беше внесен законопроект, подписан от 166 депутати - от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с което се гарантира във висока степен мнозинството за прокарването на идеи за промени в Конституцията”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Чрез идеите се осъществява съдебната реформа, ВСС се разделя на две - съдийски и прокурорски съвет. Намаляват се и правомощията на главния прокурор”, каза още Иванов.

Кирил Петков от ПП уточни и че с ГЕРБ и ДПС е постигнато съгласие за промяна на датата на националния ни празник да е 24 май. „България е дала огромно богатство на Европа в сферата на културата, писмеността и знанието. Само през образование, знание, писменост и култура България може да бъде една напредничава държава в ЕС”, каза Кирил Петков.

Малко преди това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди участието на ДПС за предложените промени в Конституцията.