ПП-ДБ и "Възраждане" пред бой в залата

НЗОК вече има нов подуправител

Политика
12:20 - 30 Ноември 2023
5582
ПП-ДБ и "Възраждане" пред бой в залата

Издигнатият от ГЕРБ Момчил Мавров, който беше единствената кандидатура за подуправител на НЗОК, вече официално може да встъпи в длъжност. Той беше избран с гласовете на 103-ма депутати от ГЕРБ и ДПС, като 83 останаха против. ИТН не гласуваха, както и останалите депутати от "Възраждане". По време на избора му обаче в пленарна зала настана напрежение, което прерасна във физически сблъсък. 

В изказване по повод отрицателен вот Настимир Ананиев от ПП-ДБ обяви, че в групата му са знаели какво се е заформило.

"ИТН и "Възраждане" се  оказаха резервното колело на ГЕРБ и ДПС - когато им потрябват, гласуват", ядоса се той. 

И обяви, че с негласуването си реално са избрали подуправителя. "Гледайте ги какво правят, а не какво говорят", допълни той. 

Съпартиецът му Искрен Арабаджиев обвини "Възраждане", че на думи са много силни, но не когато трябва да свършат работа, и да защитят интереса на българските граждани. Изказването му обаче прекъсна, а той обяви - " вижте, бият се".

В залата представители на ПП-ДБ и "Възраждане" се скупчиха и видимо разменяха остри думи. На пръв поглед изглеждаше, че Никола Димитров от "Възраждане" се спречка с Искрен Митев и Михал Камбарев от ПП-ДБ.

Междувременно Настимир Ананиев нарече част от народните представители "мишоци", с което предизвика представителите на ГЕРБ-СДС да напуснат. 

Депутатите от "Възраждане" наскачаха от местата си. В същото време Кирил Петков и негови съпартийци тръгнаха да излизат от залата. 

Получи се спречкване между Никола Димитров от "Възраждане" и депутати от ПП-ДБ, сред които Михаил Камбарев и Никола Минчев. Получи се стълпотворение на една от пътеките в залата, където не се виждаше съвсем ясно какво се случва.

Заради настаналата суматоха председателстващият заседанието Росен Желязков обяви 20 минути почивка, за да се успокоят страстите. 

Малко по-рано изборът на подуправител на НЗОК отново предизвиква депутатите да правят цветисти изказвания в Народното събрание. На мушката отново беше бившият премиер Кирил Петков.

„Всеки път като сляза да се изказвам, Кирил бяга, защото не иска да чуе това, която му говори отзад съвестта. Сутринта ме срещна на вратата въпросният Кирил Петков и ме агитираше днес да гласуваме против този избор, защото, видите ли, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ се били договорили и щяла да избере залата един недостоен кандидат, за който, както той ми каза, има доклад на ДАНС“, разкри Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

В доклада се казвало, че кандидатът взимал 30% рушвети.

„Кириле, кога ДАНС е пробита институция? Когато написа доклада за машините – кой как ги пипа, или когато сега изнася един доклад, който не ви е изгоден на вас?“, попита Гроздан Караджов.

„Докога вие смятате да ни вкарвате във вашите – на семейство „сглобкови“, вътрешни взаимоотношения? Откъде накъде ние ще ви гласуваме „против“, само защото ти си я прочел, я не прочел някакъв доклад на ДАНС, която обаче е пробита институция?“, продължи той.

„Няколко пъти съм цитирал класика – много уважаван от мен, Христо Петров. Няколко пъти съм го цитирал тук. Това е една голяма мистерия, г-н Петков. Как успяхте да го поемете целия, едновременно? И тук вече ще се цензурирам, защото ще ме накаже председателят? Как успяхте да го поемете, как?“, попита той.

Петков му отвърна със странен жест, поклащайки двете си ръце.