ПП вика служебния Николай Милков в НС заради Христо Грозев

Лорер пита защо няма реакция на министъра, Божанов търси сметката и на Митрофанова

Свят
11:00 - 27 Декември 2022
5007
ПП вика служебния Николай Милков в НС заради Христо Грозев

"В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика." Това коментира във фейсбук профила си депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер по повод новината от вчера, че Русия е обявила за издирване разследващият журналист Христо Грозев. Досега външният министър Николай Милков не е коментирал казуса.

Грозев, известен с разследванията си в Bellingcat, бе обявен за федерално издирване, като в картата в базата данни на руското МВР пише, че българският гражданин Грозев се издирва "по чл. НК". В какво точно е обвинен, не се уточнява. РИА "Новости" съобщи, че Грозев се издирва за "разпространение на фейкове за руската армия".

В Bellingcat екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи сериозни разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе обявена за чуждестранен агент през лятото, а дейността й - за нежелана в Руската федерация.

До българското външно министерство вече има парламентарен въпрос от Божидар Божанов (ДБ) дали ще извикат руската посланичка Елеонова Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист.

"Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро", коментира Божанов в социалните мрежи.

А колегата на Христо Грозев Йордан Цалов изрази мнение, че е възможно РФ да издаде т.нар. червена бюлетина за издирването му.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в безопасност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва. "Ние всички сме граждани на ЕС. Не вярвам неговите права да не бъдат защитени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато навярно е и целта на Русия".