Пратиха тежка техника в бедстващото село Слатина

Общество
12:30 - 05 Септември 2022
1333
Пратиха тежка техника в бедстващото село Слатина

Десетки товарни машини - багери, самосвали и булдозери - бяха транспортирани до карловското село Слатина, едно от най-засегнатите от наводненията.

Усилията на аварийните екипи са насочени най-вече в разчистването на струпаната с тонове дървесина в центъра на селото, съобщава БНР. 

Започна и обходът на пострадалите къщи, за да бъдат описани щетите.

Разрушеният мост в центъра на Слатина на практика е спрял тежката дървесна маса, влачена от местната река, която е приток на Стряма. Пътят е отнесен. Да бъде разчистен този район е много важно, защото е връзката с най-пострадалата част на селото. Сега достъпът става по няколко пешеходни мостчета. Около 20 къщи са необитаеми, тинята в дворовете и постройките е около метър. 74-годишната Сема Рашкова е успяла да се спаси оттам 

"Тук ми е затрупно пред къщата и не мога да вляза. Още вода тече. Няма и къде да изринем калта…Две нощи и един ден валя непрекъснато. Изведнъж дойде вълна от 2-3 метра, направо щеше да ни удави. Качихме се чак на тавана".

Доброволци и служители на кметството разнасят чаршафи,  одеяла , вода. Военнослужещи помагат да се изрива наслоената по улиците и тротоарите тиня, поетапно се чистят дворове и постройки, но хората напредват бавно.  Продължават да идват доброволци.

Хората в Слатина казват, че селото им е преобразено, надяват се постепенно да напредне разчистването на огромните поражения по инфраструктурата и най-вече в центъра, където картината е апокалиптична:

"Между Слатина и Розино мостът над р. Стряма е скъсан и за това са виновни от РИОКОЗ – идваха, снимаха дърветата, цялата река беше обрасла, щяха да ги режат и там стана същото като тука".

Ток тук има на места, водата не е годна за пиене. 

 За 12 часа бе насрочено началото на брифинг на областния управител на Пловдив Ангел Стоев за ситуацията във всички райони, засегнати от наводненията.

Междувременно продължават опитите да се отвори пътят, който свързва Богдан със съседното Каравелово, но полиция не допуска коли да стигнат до там.

От рано сутринта десетки доброволци и тежка техника помагат на най-тежко пострадалите жители на 3-те села, залети от тежките порои. Четвърти ден местните хора се борят с последиците от огромните количества вода, заради които река Стряма излезе от коритото си и заля десетки къщи, улици и пътища.

Десетки доброволци и работници от различни фирми – "Автомагистрали", Горското стопанство в Смолян и др. с тежка техника работят и разчистват огромните наноси и дървени трупи, които на места стигат до над 2 метра. Има и много доброволци, които сами са се организирали да помогнат на бедстващите.