Правен експерт за Гешев: Притеснителното са кампанийните действия по предсрочното освобождаване

Новини
19:04 - 26 Май 2023
2301
Правен експерт за Гешев: Притеснителното са кампанийните действия по предсрочното освобождаване

„Гешев изначално не би трябвало да заема този пост. Това, че той евентуално би го освободил само по себе си нищо няма да реши. По-притеснителното са кампанийните действия по това предсрочно освобождаване. ВСС, който толкова дълго време на виждаше проблемите при управлението на прокуратурата, отведнъж прогледна“, каза правният експерт Андрей Янкулов.

„ГЕРБ и ДПС, които дълго време твърдяха, че този механизъм за разследването на главния прокурор е не само противоконститцуонен, но и неудачен, сега го приеха за отрицателно време“, допълни той. 

По думите му трябва да се пристъпи към преформатиране на начина, по който е изграден ВСС.

„Главният прокурор притежава много силна власт във ВСС, който управлява прокуратурата наред със самия главен прокурор. Така прокурорската колегия във ВСС не може да бъде адекватен балансьор на властта на главния прокурор, защото тя е изградена само и единствено от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор“, обясни Андрей Янкулов.

Той коментира войната в прокуратурата така:

„Противопоставянето на зам.-главния прокурор срещу главния не е проява на автентична вътрешна опозиция в прокуратурата. Това е по-скоро противопоставяне на кланове, които са по-скоро вън от прокуратурата“, каза Янкулов.

Андрей Янкулов фигурираше в първия прокетокабинет на акад. Николай Денков като кандидат за поста министър на вътрешните работи. В предаването „Лице в лице“ той каза, че се отказва от тези свои намерения, тъй като правителството вече придобива политически облик, а не експертен.